Verkenningsonderzoek Erensteinerveld Kerkrade

Erensteinerveld heeft zoals de rest van Kerkrade te kampen met een demografische terugloop en vergrijzing. Aangezien deze wijk in een rap tempo is ontstaan is er dominante hoogbouw aanwezig waardoor er op korte termijn sprake dreigt van een woningoverschot. Daar waar de woningstichting deze bouw niet moderniseerde moest er naast sloop gezocht worden naar een passend alternatief.
opdrachtgever
Wonen Zuyd
locatie
Erensteinerstraat/Princes Irenestraat
ontwerp
2011 i.s.m. HVN Architecten
uitvoering
n.t.b.
Aangezien in deze compacte wijk sprake is van een zeer gevarieerd aanbod bestaande uit sociale huur tot aan met bovengemiddelde vrije-sector kavels. Mede door de bouwperiode van begin 1800 tot aan met 2010 is er een zeer diverse architectuur aanwezig. Een duidelijk en heldere identiteit is ver te zoeken. Ook het ontbreken van een zorgcomponent maakt de wijk niet levensvatbaar voor een groot deel van de huidige bewoners.
Aangezien in deze compacte wijk sprake is van een zeer gevarieerd aanbod bestaande uit sociale huur tot aan met bovengemiddelde vrije-sector kavels. Mede door de bouwperiode van begin 1800 tot aan met 2010 is er een zeer diverse architectuur aanwezig. Een duidelijk en heldere identiteit is ver te zoeken. Ook het ontbreken van een zorgcomponent maakt de wijk niet levensvatbaar voor een groot deel van de huidige bewoners. Een verkenningsstudie naar de oorsprong van deze wijk kon mede bepalend zijn om enige helderheid en afleesbaarheid terug te geven aan de bewoners. De wijk is immers gesitueerd in de nabij van diverse recreatiemogelijkheden en ligt op loopafstand van het centrum.

De wijk is gesitueerd aan de rand van een voormalig moerasgebied. Dit voedingsrijke gebied werd vroeger bezit door boeren. Vele boerderijen zijn door de komst van de mijnbouw verdwenen. Middels het tonen van diverse verbouwingsstudies die allen hun eigen identiteit meedragen blijkt dat een op het eerste gezicht vervreemde carrétypologie de meeste aansluiting vind bij het ontstaansrecht en de behoefte van de wijk.

Deze tijdelijke huisvesting voor ouderen is hoofdzakelijk voor die bewoners die hun leven lang in hun wijk willen wonen. Zijn markante vorm geeft een herkenningspunt aan de wijk en een knipoog naar het ontstaansrecht. Er is een collectieve binnenplaats voor de bewoners terwijl de zorgcomponent de gehele wijk voorziet. De omliggende gronden worden gebruikt voor het verbouwen van eigen gewassen of voor vertier van de kleinkinderen. Daar waar sprake was van lintbebouwing zijn enkele permanente gezinswoningen te realiseren. Met dit plan worden zo'n 280 wooneenheden uit de wijk gereduceerd en komen er 10 grondgebonden en 20 tijdelijke levensloop bestendige woningen voor terug.