› Herbestemming Gemmakerk Sittard tot MIJNhuis

Stichting het MIJNhuis Limburg presenteert een vooruitstrevend plan met een sociaalmaatschappelijk en kunstcultureel programma voor herbestemming van de leegstaande Gemmakerk te Sanderbout Sittard, waarin de stichting de bijzondere mijnhistorie van Sanderbout koppelt aan de huidige behoefte van de wijkbewoners. Tegelijkertijd wordt in het kader van het "Jaar van de Mijnen 2015" de Westelijke Mijnstreek opnieuw op de kaart gezet.
De Gemmakerk daterende uit 1951 staat op een prominente centrale plek in de wijk Achtbunder-Sanderbout. Een van de weinige voormalige mijnwerkerskolonies in de Westelijke Mijnstreek die momenteel een grootschalige herstructurering ondergaat. Deze herstructurering gaat helaas gepaard met grootschalige sloop, waardoor de sociale laag van de wijk ontwricht. Woningen worden ontruimd, tijdelijk verhuurd aan antikraak en vervolgens gesloopt. De sociale cohesie die ooit rijkelijk aanwezig was zwakt af en ook de laatst overgebleven “koempels” zijn genoodzaakt om al dan niet tijdelijk hun o zo geliefde plek te verlaten. Ook de vele leegstand in de Veestraat, de sluiting van de Gemmakerk en de Augustinusschool drukken hun stempel op de leefbaarheid van Sittard-Zuid.
De intentie van het MijnHuis is om dit sociaal maatschappelijk “gat” deels op te vangen. Vervolgens geeft dit initiatief de mogelijkheid om enerzijds de leegstaande Gemmakerk te kunnen herbestemmen en te behoeden voor eventuele sloop en anderzijds het kunnen beleven van het ooit zo rijkelijke mijnverleden. StudioPAS heeft naast een ontwerpende ook een adviserende en een bemiddelende rol in het gehele traject. Middels een verkenningsonderzoek wordt eerst een mogelijke haalbaarheid in kaart gebracht om vervolgens een exploitatiemodel op te stellen al dan niet met meerdere partners.
opdrachtgever
Op eigen initiatief i.c.m. Stichting MIJNhuis Limburg
locatie
Bremstraat 5 Sittard
ontwerp
2014
uitvoering
o.v.b.